Asus ROG Rapture GT-AXE16000

Asus ROG Rapture GT-AXE16000 je nakon par godina (2022) značajnije osvježenje medju wifi ruterima. Ovaj veliki paket opreme sa odličnim softverom košta koliko i 10-ak običnih wifi rutera (oko 600E). Sa svojim quad core 64-bit 2 GHz procesorom  ovaj je ruter sigurno brži nego neki kompjuteri.

Pođimo od glavnih karakteristika:

  • Prvi 4-pojasni WIFI 6E Gaming Router (teoretske brzine preko 802.11ax do 16000 MBit/s)
  • Novi 6 GHz frekventni pojas
  • Asus RangeBoost sa povećanom pokrivenosti signalom
  • Fleksibilna AiMesh konfiguracija za umrežavanje u jednu cijelinu kompatibilnih AiMesh rutera
  • 2x 10G i 1×2.5G
  • trostruko ubrzanje pri igranju između vašeg kompjutera i igračkog servera

 

 

Asus ROG Rapture GT-AXE16000 je veći od svog prethodnika. Već pri samom otpakiranju vidite da se uložilo mnogo truda u ovaj proizvod, što rezultira velikom cijenom. Odličan dizajn upotpunjuje led kozmetika koju je moguće isključiti ako vas iritira. Treba napomenuti da su dimenzije velike i trebate imati dovoljno prostora za njega. Ruter ima 12 antena, 8 eksternih koje se više ne mogu demontirati i 4 interne. Quad Core 2 GHz procesor ima na raspolaganju 256MB NAND fleš memorije i 2GB DDR4 RAM-a. Tu su i 4x1G priključci kao i po jedan USB 2.0 i USB 3.0.

Dobar hardware ukomponovan je sa odličnim operativnim sistemom i velikim brojem opcija. Uz IOS i Android aplikaciju (ASUS Router) imate sjajnu kontrolu nad vašom mrežom. Sistem raspolaže sa ASUS AiProtection Pro zaštitom, WPA3 sigurnosnim protokolom i naprednom zaštitom djece (Advanced Parental Controls). Uz pravilnu konfiguraciju  Asus ROG Rapture GT-AXE16000 je prilično dobro zaštićen od opasnosti sa mreže. Većina dosadašnjih testova pokazuje vrlo dobre rezultate. Kritika je malo i uglavnom se odnose na sitnice kao dimenzije, “nemože se pričvrstiti na zid” i slično. Ako vam je kući mreža skroz kompatibilna sa 10G standardom onda ćete uživati u trenutno najvećim brzinama prenosa podataka koje su moguće za ličnu upotrebu.

 

Ako vam cijena nije problem onda ste pronašli vaš novi ruter.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top