M.2 SSD

Drastični pomak u evoluciji računalnih sistema dogodio se masovnom primjenom SSD-a (Solid State Disk). SSD je poluvodički uređaj za trajnu pohranu podataka. Ta se tehnologija razvijala još od 1950-ih ali stvarna masovna primjena događa se tek u zadnjem desetljeću. SSD sklop sastoji se od kontrolera i flash memorije. Pojavom prvih 2.5 inch SSD-ova konačno su windows-i i ostali operativni sistemi startovali i regovali enormno brže. Više niste čekali “5 minuta” dok je sve “pojavi” nego je sve bilo spremno u nekih 30-ak sekundi. Klasični Hard Disk-ovi su dosegli svoj brzinski limit tako da je bilo nužno neko novo rješenje. Postoje čak i hibridni Hard diskovi sa ugrađenim SSD-om, međutim ta je varijanta interesantnija za velike server sisteme. SSD-ovi uglavnom su  puno skuplji od klasičnih diskova tako da ako trebate puno prostora u serveru, prije ćete izabrati kombinaciju bržih Hard Disk-ova sa SSD-om koji služi samo kao Cashe (“medju-pohrana podataka koji se često koriste”). Naravno, elitni računski centri koji nisu ograničeni budžetom, imaju i masu sistema sa vrhunskim SSD-ovima.

2012 Intel predstavlja NGFF (Next Generation Form Factor) SSD module zbog potrebe gradnje sve minijaturnijh i kompaktnijih sistema. Danas kraticu NGFF zamjenjuje naziv M.2 SSD. Ako tražite odgovarajuću M.2 SSD karticu za vaš sistem vjerovatno ćete biti zbunjeni različitim ponuđenim izvedbama.

 

Postoje M.2 SSD sa Key B, Key B+M und Key M izvedbom. Za aktuelni hardware značajan je samo M.2 SSD Key M izvedbe. Fizička razlika izmedju Key B i Key M su raspored pinova na edge kontektoru. SSD sa Key B ima na jednoj strani dodatnih 6 pinova, Key M na drugoj strani 5 pinova. Postoje i starije kartice sa Key B+M izvedbom koje su kompatibilne sa oba Key-a. Aktuelni M.2 SSD-ovi su širine 22mm i imaju više dužina (uglavnom 42mm, 60mm, 80mm). Obavezno morate obratiti pažnju na to šta točno vaša matična ili bilo koja druga sistemska ploča podržava i  shodno budžetu odabrati najbolju karticu.

M.2 SSD ne znači odmah i SSD koji je brži od 2.5 Inch SSD-a. Tako stariji M.2 SSD-ovi sa Key B ili Key B+M izvedbom imaju identičnu brzinu kao i jedan SATA SSD. Brzina čitanja/pisanja svih SSD-ova određena je načinom vezanja na Bus sistema. Ako su SSD-ovi priključeni preko SATA priključka ona postižu maksimalne brzine do 550MByte/s. Drastično povećanje brzine postiže se vezanjem preko PCIe sučelja. Tako novi M.2 SSD-ovi preko PCIe 4.0 x4 (Lanes) postižu teoretski do 7000 MByte/s. Za sada matične ploče koje imaju PCIe 4.0 sučelje su neke od AMD-ovih platformi i ostaje da se vidi koliko su stvarno realne činjenice koje tvrde ljudi iz napuhanog AMD sektora. Da se ne shvati pogrešno, nakon više godina korištenja AMD platformi zbog raznih kompatibilnosti prešao sam na Intelove sisteme koji za nešto više novaca nude bolje arhitekture procesora i bolju softversku podršku.

Trenutno ima puno različitih M.2 SSD modela u ponudi. Razlikuju se u pouzdanosti, učinkovitosti, potrošnji struje i vijeku trajanja. Jedan od boljih modela kao Samsung 970 Pro iz 2018 godine (PCIe 3.0×4) nudi mnogo duži vijek trajanja uz manju potrošnju energije. Nakon što ste uzeli u obzir koji SSD odgovara vašem sistemu obavezno obratite pažnju na TBW (Total Bytes to Write) podatke jer svi SSD-ovi imaju ograničeni vijek trajanja koji se mjeri u max količini podtaka koja se može zapisati. Uglavnom to ima veću važnost ako se vaš računar aktivno koristi. Također je poželjno obratiti pažnju i na IOPS (Input/ Output Operations per second) vrijednosti. IOPS je jedinica koja opisuje sposobnost elektroničkog prostornog medija. Ta jedinica opisuje koliko je ulazno/ izlaznih naredbi sposoban obraditi kontroler SSD-a po sekundi. U principu važi pravilo, više IOPS-a- veće performanse sistema. Ako nemate zadovoljavajući M.2 SSD priključak na vašoj ploči, možete ga imati preko dodatne PCIe kartice sa odgovarajućim slotom.

Dakle pravilo pri odabiru: – Šta je kompatibilno?

                                          – Kapacitet?

                                          – Proizvođač? (Iako su manje više svi trenutno na sličnom nivou prednost dajem Samsung-u, Seagate-u, Corsair-u, Cruical-u, WD-u i Kingston-u)

                                          – IOPS? TBW? MTBF (vrijeme između pogrešaka)?

                                          – Cijena?

 

Preporuka:

-Samsung 970 Pro (PCIe 3.0×4)

-Seagate FireCuda 520 (PCIe 4.0×4)

-Corsair Force MP510 ili MP600 (PCIe 3.0 ili 4.0)

-WD Black SN750 (PCIe 3.0×4)

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top