GoPro Hero 8 Black

Često nam se čini da nešto ne može biti puno bolje nego što jeste, međutim ako nastavimo tako da mislimo onda nema napretka. Na sreću, još uvijek imamo dosta firmi koje se mnogo trude donijeti nešto novo. U svijetu tehnike GoPro Hero serija jedan je od primjera. Nakon mnogih uspona i padova GoPro uspijeva ostati akciona kamera broj jedan. GoPro Hero 7 bila je već odlična kamera sa HyperSmooth stabilizacijom slike. Odjednom su Gimbal držači (stabilizatori) kamera postali sporedna stvar budući da sama kamera može vrlo dobro sama obaviti taj posao.

Šta se fizički promjenilo? Gopro Hero 8 se malo “udebljao” tako da više ne odgovara u prijašnja kućišta ili silikonske futrole. Power dugme premjestilo se na drugu stranu, “okidač” je postao veći, a otvor kamere napred je nešto uži. Sam ekran čini se svijetlijim i oštrijim. Novost je Media Mod dodatak sa ugrađenim direktnim mikrofonom, koji trenutno dodatno omogućava priključenje dodatnog ekrana ili svijetla. Ti dodaci su dostupni tek od decembra 2019. Sigurno interesantne opcije koje će naći svoju primjenu. U podnožju kamere ugrađen je preklopivi držač za pričvršćenje kamere tako da veliko kućište više nije potrebno. Ako se taj držač ošteti, vrlo lako se može zamijeniti.

 

 

Na prvi pogled nije mi se učinila neka velika razlika između Hero 7 i Hero 8, međutim GoPro se stvarno potrudio i iznenadio nas sa novim mogućnostima i opcijama. HyperSmooth 2 puno bolje stabilizuje sliku, razlika je drastična. Nekako nam u mislima dođe i pitanje, da li je Hero 7 mogao dobiti tu opciju update-om budući da ne mislimo da je osnovna elektronika dobila masovno pojačanje.

Po mom mišljenju jedina “šarena laža” u ovoj priči je baterija. Kao što vidite na priloženoj slici, voltaža i kapacitet baterije su identični (4.4V, 1220 mAh). Po nekim informacijama, pokušavaju nas ubijediti da ipak postoji poboljšanje kod baterije, samo je pitanje koje, ako je fizički kapacitet ostao isti. Temperaturna zaštita isključuje kameru automatski već nakon 41 minute. Ostaje da se vidi da li Media Mod ima dodatnu bateriju, a ako ne, onda je to vrlo veliki propust. Ipak ne trebamo od svega očekivati previše, GoPro Hero 8 vrijedan je poštovanja.

 

 

Između različitih postavki rezolucija i frekvencija osvježavanja slike (od Full HD do 4K), objektiv sada ima Digitalni Zoom sa različitim postavkama, tako da možete podesiti snimke izmedju blizog do širokog. Timewarp 2.0 također je poboljšan te je moguće brzo prebacivanje izmedju normalne i usporene brzine snimanja. Software je kompletno prerađen sa mnogo više opcija, koje će da obraduju mnoge “filmadžije”.

 

 

 

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top