Termovizijske kamere

Sve češće u profesionalnom svijetu pojavljuje se potreba za analizom temperaturnog stanja nekog objekta ili predmeta. Jednom elektrotehničaru trebat će ponekad termovizijska kamera da provjeri temperaturno opterećenje kontakata i osigurača strujnih grupa da bi otkrio eventuelne propuste u instalaciji ili jednostavno koja je faza najviše opterećena. Pri adaptiranju prostora često je potrebno znati gdje se nalaze vodovi grijanja kako bi se spriječila oštećenja.

Termovizijske kamere imaju širok spektar upotrebe. Sa njima se provjeravaju i toplotne izolacije zgrada kako bi se ustanovilo gdje se najviše gubi toplota. Neki su od toga razvili i biznis.

Postoje velike razlike u kvalitetu termovizijskih snimanja. Termovizijske kamere koštaju od par stotina eura (rezolucije od smiješnih 33×33 pixela pa na dalje) do više desetina hiljada eura. Kamera Fluke TiS20 sa kojom sam imao prilike raditi košta oko 1500E, kao jedan od osnovnih modela, nije na mene ostavila neki poseban utisak. Njezin termo detektor registruje u rezoluciji od samo 120×90 piksela što je skoro pa ništa. Jedan od jačih modela, TiS75 od 5000E snima sa solidnom rezolucijom od 320×240 piksela. U svakom slučaju potrebna su veća poboljšanja u ovom segmentu.

Kako izgledaju takvi snimci? Ovdje možete vidjeti više snimaka urađenih kamerom Fluke TiS20 koja je trenutno jedna od slabijih Fluke modela. Ipak za 1500E očekivao sam puno bolje snimke. Procjenite sami…

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top