Apple AirPods Pro

I prije nego smo dobili Apple Airpods bezžične slušalice prve generacije postojali su već razni drugi pokušaji da se tako nešto uradi. Zbog tehničkih manjkavosti većina modela bezžičnih slušalica do tada završila je u smeću. Uglavnom se imalo problema zbog baterije, konekcije, težine, veličine, praktičnosti ili kvaliteta izrade.

Zbog čega je Apple (trenutno još uvijek) toliko popularan. Kao prvo za mnoge je to statusan simbol, a kao drugo, kad Apple nešto napravi onda to funkcionira. Apple Apple Airpods prve generacije pojavile su se u septembru 2016. Sama spektakularna najava, kao i uvijek kod Apple-a, ostavila je na mene vrlo dobar utisak. Kada sam konačno otpakovao svoje prve Airpods, oduševljenju nije bilo kraja. Otvorite poklopac kućišta od Airpods-a i već se pojavi na ekranu Iphone-a ili Ipad-a, opcije konfiguracije koje su gotove u par koraka. Do tada, nikad takvo nešto nije funkcioniralo tako jednostavno. Kvalitet zvuka po mojoj procjeni, bio je vrlo kvalitetan iako su mnogi “vrhunski kritičari” našli mnoge zamjerke. Dve stvari su na mene ostavile poseban utisak. Kao prvo slušalice u kombinaciji sa punjivim kućištem imale su energije za skoro cijeli dan, a kao drugo razne softverske opcije, kao npr. kada pri slušanju muzike skinete jednu od slušalica, automatski se pauzira produkcija. Pored svega slušalice imaju samo 4 grama, a kućište 38.

U martu 2019 dolazi druga generacija Airpods-a sa tehničko/ programskim poboljšanjima. Ponuđena je i verzija kućišta Airpods-a koja se može puniti bezžično. U međuvremenu Apple konkurenti uspijevaju isto ponuditi neke svoje slušalice koje meni izgledaju ili kao kopije ili kao pokušaj da se i tu nešto eventuelno parira Apple-u.

Iznenađujuće zbog toga što nisu procurile veće informacije, Apple objavljuje 30.09.2019 Apple Airpods Pro i time definitivno pokazuje tko dominira u ovom području. Dizajn se radikalno mijenja, slušalice postaju “mršavije”, kućište slušalica redizajnirano, a po prvi put Airpods imaju aktivno potiskivanje šumova i rade sa Adaptive EQ.

Biće uskoro interesantno vidjeti kako će kritičari “visokih normi” pa i kritičari “trolovi” na mreži, ocijeniti nove Airpods slušalice. Iako ove slušalice mnogo koštaju, sigurno nećete pogriješiti ako ih kupite.

 

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top