Ipad Pro 2020

Ipad Pro 2020

Brzo su prošle dvije godine od pojave prve serije Ipad-a Pro bez centralne home tipke. Tada, 2018-e, kreatori Apple-a konačno izbacuju  centralnu home tipku i uvode identifikaciju vrlo efikasnim skenerom lica (Face-ID) koji se koristi i u Iphone-u X, Xs, 11/11Pro. Ipad Pro 2018 ponovo obeshrabljuje mnoge konkurente u tablet segmentu, pa i mnoge proizvođače Notebook-ova. Dvije godine kasnije, prije nekoliko dana, usred velike krize sa korona zarazom, dobijamo bez velike marketinške pompe novu Ipad Pro generaciju. Ipad Pro 2020 vrlo je dobar “face lifting” prve serije. Iako nisu urađene drastične promjene, nećete naći bolji uređaj na tržištu.

Što se konkretno promjenilo? Fantastični IPS display sa 11 ili 12.9 inch dimenzijama (120Hz osvježavanje slike), ostaje isti i po našem mišljenju Apple ni ne treba da prelazi na OLED panele zbog problema sa “Burn In” (kod OLED ekrana dolazi do oštećenja pri dugotrajnoj statičnoj projekciji). Dimenzije novih modela su skoro identične, osim u području kamere koja je dobila veliku nadogradu. Uz 12MP (Wide) kameru tu je sada i 10MP (Ultrawide) kamera kao i Lidar sensor za skeniranje 3D prostora. Iako bi neki odmah rekli, “a šta će nam to ?” , mislimo da će to naći veću profesionalnu upotrebu. Nakon što smo snimili par fotografija sa  novim Ipad-om 2020, možemo reći da se radi o fantastičnoj kombinaciji kamera za prenosne uređaje. Svi novi Ipad Pro 2020 modeli imaju 6GB RAM. U Ipad Pro 2018 seriji, samo je 1TB model imao toliko RAM-a. Ono što će posebno obradovati “jutubere” je novi mikrofon profi kvalitete koji već upoređuju sa nekim profesionalnim rješenjima.

Jedino malo razočarenje u čitavoj priči je novi A12Z procesor. Po nekim saznanjima, Apple je upotrebio isti A12X procesor iz 2018-e godine, kada su mnogi očekivali A13 Soc (System on Chip) varijantu. A12Z varijanta A12X- procesora razlikuje se samo u boljem hlađenju i otključavanju 8-me grafičke jezgre. Neki bi rekli i da to nije fer ali tko pita stručnu publiku 😉.

Naš zaključak:  – Apple nam je opet ponudio najbolji tablet uz naravno visoke cijene. Manje nedostatke zbog upotrebe istog CPU-a, Apple je kompenzirao nižim cijenama. Vrlo dobra novost je novi Apple Magic Keyboard, koji će od vašeg Ipad-a Pro učiniti boljim prenosnim uređajem nego što je to Macbook Pro. Apple Magic Keyboard koštaće dodatnih 300E. Unatoč svemu apsolutna preporuka!!!

Ipad Pro 2018 2020

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top