Savjetnik za kupovinu televizora

Kako izabrati pravi televizor za što manje para, nešto je na što smo svi neki put pomislili. Pokušaću napraviti vrlo kratak ali dobar savjet.

Trenutno u svijetu televizora postoje dva najjača i glavna proizvođača, a to su LG i Samsung. Svi ostali uglavnom kupuju ekrane/panele od njih i prodaju ih pod svojim imenom. Ako želite da kupite novi TV onda po mom mišljenju trebate izabrati nešto od ta dva proizvođača. Lider ili broj jedan u proizvodnji OLED ekrana jeste LG. Ti ekrani daju najbolju moguću sliku uz najmanju potrošnju struje. Uz HDR video standard, snimci djeluju kao da su živi. Samsung koji isto proizvodi OLED ekrane, nikad nije uspio usavršiti tehnologiju proizvodnje velikih panela, pa su se odlučili profiniti LED tehnologiju i dali joj ime QLED. Iako Samsung QLED djeluje stvarno dobro ipak nije ni blizu LG OLED-ovim ekranima. Samsung promovira u svim boljim trgovinama, svoje televizore uz demo snimke sa pretjerano jakim bojama da bi izazvale što bolji efekt na kupce. To isto Samsung radi sa svojim OLED Galaxy Smartphone ekranima, tako da podešavanja boja izgledaju neprirodno. Onda se dogadja da Apple koji za svoj Iphone X od njih kupuje te ekrane ima bolja podešavanja za boje nego onaj koji ih je i napravio.

A koja je to razlika između OLED i QLED tehnologije, što je uopće to? OLED tehnologija nema pozadinsko osvjetljenje nego njene organske svjetleće diode svjetle same od sebe, čime je ekran mnogo tanji jer ima manje slojeva. Kvalitet OLED slike još nije prevaziđen, nijedna druga tehnologija trenutno nema takve kontraste i pravu crnu boju. Vrijeme odziva (reakcije) OLED ekrana (brzina promjene stanja pixel-a iz jednog u drugo) puno je brža u odnosu na LCD panele, manje je od 0,1ms. HDR snimci djeluju brilijantno. Iako vam je soba puna svjetla, sliku cete i dalje vidjeti vrlo jasno.

QLED koristi Quantum Dot tehnologiju. To su nano kristali od poluvodičkih materijala koji čine da boje budu puno življe. Jedina značajnija mana OLED televizora je što su osjetljiviji na statične slike odnosno može prije doći do burn-in efekta (ostaje trag od prijašnjih slika). OLED ekrani će pri normalnom korištenju izgubiti nakon 10 godina polovinu svoje jačine svjetla, ali to tada ćemo već imati novi. Time Samsung reklamira svoje nove televizore kako su puno trajniji ali zato kriju koliko je vrijeme reakcije, što je važno igračima. QLED nije ništa drugo nego razvijenija i skuplja LED tehnologija.

 

Ako imate dovoljno novaca na raspolaganju onda zavisno od ukusa trebate uzeti neki od LG OLED televizora, ne starije modele od 2 godine jer noviji imaju veću trajnost i aktuelniji software. Skuplji LG OLED modeli imaju ugradjene bolje zvučnike, jeftiniji obične tako da zvuk odzvanja. Ljubitelji Samsung-a trebaju izabrati neki tv iz QLED serije. I kod Samsunga ćete za više novaca dobiti bolju opremu. Svakako je korisno uporediti cijene na internetu jer je lokalni trgovac često skuplji i do 50%. U visokoj klasi televizora HDR je standardan kao i pametne mogućnosti. Neki televizori kao Sony imaju ugradjen android sistem koji podržava android aplikacije.

Za sve ostale budžete vrijedi slijedeće. Ako hoćete da tv ima bolju sliku, mora imati minimum Full HD rezoluciju (1920×1080), još bolje 4K (3840×2160) ili 8K. Padom cijena televizori sa solidnom slikom postali su dostupni skoro svima. Tako da jedan tv sa 4K rezolucijom i podrškom za HDR možete kupiti već za 300Eura. Prednost je da tv ima mrežni priključak za internet (LAN, WIFI) jer ćete time imati i razne online mogućnosti kao Netflix, Web preglednik i slično.

LG OLED55C17 2021 (oko 1800E) ili LG OLED55CX 2020 (oko 1500E)- Naša preporuka!

 

 

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top